Economische crisis oorzaak van meer ombudsman dossiers ?

De economische crisis heeft er voor gezorgd dat mensen nu ook makkelijker en frequenter naar goedkopere producten en diensten zoeken. Als gevolg daarvan komen sites waar goedkope(re) producten worden aangeboden uiteraard meer in de kijker te staan. Ook de 2de hands websites zijn populairder dan ooit.

Toch is niet alles even mooi en reŽel als het eruit ziet. Websites waar het moeilijk is een adres in BelgiŽ van te vinden is op zich al verraderlijk. Kijk steeds goed uit naar de contactgegevens. Vind je die niet ga dan in elk geval de Algemene voorwaarden nalezen. Meestal vind je daar wel een indicatie naar de oorsprong van de website. Laat je zeker niet misleiden door slecht Nederlandstalige pagina's. Veelal gaat het om een site die slechts 1 doelstelling heeft : potentiŽle klanten misleiden. Uit de dossiers die we de laatste 6 maanden hebben ontvangen kunnen we afleiden dat heel wat mensen door de oh zo mooie aanbiedingen toch een bestelling plaatsen. ... lees meer ...


Heb je je toch laten verleiden tot een aankoop, probeer dan tenminste de betaling uit te stellen. Weet ook dat je voor de meeste producten het recht hebt tot opzegging van de verkoop binnen de 14 dagen na ontvangst van de goederen. Dit noemt men het verzakingsrecht. De wet geeft de verkoper weliswaar wel het recht de betaling te eisen vooraleer tot levering over te gaan.

Vind je dit niet terug in de algemene voorwaarden dan moet je beslist proberen eerst contact te nemen met het betrokken bedrijf. Uit hun antwoord zal je snel merken met wie je te maken hebt. Kijk vooral ook naar de oorsprong van het emailadres. e-Shops gebruiken meestal geen hotmail of gmail email adres, dus daar moet je zeker op gaan letten.

Websites in het buitenland, en dan vooral buiten Europa, geven meestal niet aan dat er heel wat administratieve poespas komt bij kijken. Zo kunnen de goederen bv aan de douane worden tegengehouden, kan je BTW moeten betalen op de goederen. En tot overmaat van ramp kan je die bedrijven meestal niet bereiken, laat staan een bezoekje brengen. Dus, wees alert en doe voldoende opzoekingswerk op het net vooraleer de stap te wagen.

4927 keer gelezen