Nieuwe wet voor consumenten bescherming.

Minister van Economie en Consumentenzaken Johan Vande Lanotte heeft ervoor gezorgd dat consumenten vanaf nu de mogelijkheid krijgen om hun krachten te bundelen. Met een groepsvordering kunnen ze de rechten die ze als consument hebben voortaan samen afdwingen. Niet steeds heeft de consument de kans om zijn rechten te laten gelden bij het aangaan van een verkoopsovereenkomst. Onder meer het verzakingsrecht is frequent miskent; heel wat websites bevatten nog verkeerde informatie. De meeste gedupeerden stappen zeer uitzonderlijk naar de rechtbank. En net daar heeft Vande Lanotte gezorgd voor een oplossing.

“Daar zijn verschillende redenen voor”, legt Johan Vande Lanotte uit. “Vaak voelt de consument zich niet sterk genoeg om in zijn eentje de stap naar de rechtbank te zetten. Of wordt hij afgeschrikt door de onzekere afloop, de duurtijd en de kostprijs van een gerechtelijke procedure die vaak niet opweegt tegen het bedrag dat wordt betwist.”

De procedure bestaat uit een groepsvordering waarbij een erkende consumentenorganisatie voor meerdere klanten tesamen een procedure kan opstarten. Een interessante formule die wij, Internet Ombudsman, zeker eens gaan bespreken met de betrokken minister.

Wordt vervolgd.


 

4907 keer gelezen